Inloggen

Montessorischool Apollo

preview
Nieuwsbrief 2

2022-2023 jaargang 34

23 oktober 2022

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 2

OB

Thema 

Afgelopen periode hebben we in het kader van de kinderboekenweek en het thema daarvan 'Gi-ga-groen' gewerkt over de natuur. We weten van alles over bomen. Na de herfstvakantie gaan we hiermee verder.

 

Vanaf half november zullen we starten met het volgen van de avonturen van Sinterklaas. We volgen hierbij het Sinterklaasjournaal. Dit zullen we dagelijks in de klas kijken. 

 

Praktische informatie

Wilt u zorgen dat na de vakantie alle kinderen hun gymspullen weer meenemen en dat de gymschoenen passend zijn? We gymmen in ieder geval op maandag en vrijdag. Direct na de herfstvakantie hebben we de gymkleding weer nodig. Dit tasje blijft op school. En we willen u vragen of de kinderen die nog geen plantje hebben op school, een plantje meegegeven kan worden? We vinden het belangrijk dat de kinderen leren hier zorg voor te dragen. 

 

Kunst en cultuur

Op school hebben we 1 a 2 keer per jaar een workshop kunst en cultuur vanuit BplusC. Op vrijdag 11 november staat er hiervoor een workshop gepland over 'in het bos wonen wilde dieren'. Er zal hieraan een creatieve opdracht verbonden zijn. 

 

 

 

MB

Lekker buiten leren

Op donderdag 20 oktober mochten de middenbouwkinderen lekker buiten leren. De lessen worden gegeven door Mariëlle van het project Lekker Buiten Leren. Dit keer was het seizoen herfst aan de beurt. De kinderen hebben verschillende opdrachten gedaan. Als eerste mochten ze net als de eekhoorns een kastanje op het plein verstoppen (goed onthouden waar die lag). Daarna hebben ze bladeren gezocht en deze gesorteerd op kleur, vorm en grootte. Ook is er gekeken naar de verschillende soorten vruchten/noten die we in onze schooltuinen hebben. De kinderen werden erfgoed opgelezen dat de dieren het van de grond pakken en plukken verboden was. Nadat de kinderen getoond hebben wat ze voor bijzondere vondsten hadden, moesten ze hun kastanje weer ophalen.... heel vreemd dat er een aantal kastanjes waren verdwenen. Een eekhoorn misschien?

 

We kijken uit naar de les over de winter!herfst

 

Alle hulpouders bedankt voor uw hulp! 
Wilt u ook graag helpen? Hou de meldingen in SchouderCom goed in de gaten. 

herfst

 

Herfst op het plein

Juf, juf, juf ... kom eens gauw kijken! We hebben paddestoelen gevonden. Mogen we ze laten zien? De juf werd door twee meisjes uit groep 3 rondgeleid over het schoolplein. Hoe mooi is het om twee meisjes zo enthousiast en trots te zien. Super!

 

 

 

 

Kosmisch onderwijs

We hebben de afgelopen weken over de aarde gewerkt. Wij bespraken hoe de aarde zich heeft ontwikkeld vanaf de oerknal. We hebben aandacht besteed aan de platentektoniek en de gevolgen daarvan voor de werelddelen en de mensen, dieren en planten. Als afsluitend groepswerk hebben de kinderen posters gemaakt van de verschillende werelddelen en de diersoorten die er leven. 

 

In de volgende periode leren wij over aardbevingen, vulkanen, gesteente en gebergtes. 

BB

E-waste race

De bovenbouw heeft in de maand september meegedaan aan de E-waste race.

Vier weken lang werden er elke dag tassen vol elektronisch afval naar school gesjouwd.

 

Helaas was het niet genoeg om de eerste plek te bemachtigen. De kinderen hebben in totaal 2054 apparaten ingezameld! En staan daarmee op de derde plek!

 

Als school zijn wij onwijs trots op onze leerlingen. Ze hebben ervoor gezorgd dat er zo veel elektronisch afval of gererycled wordt of op de juiste manier wordt vernietigd. Echt heel goed gedaan!

Als beloning hebben we alle kinderen getrakteerd op een ijsje.

 

Mediamasters

Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november)

Tijdens de Week van de Mediawijsheid doen de leerlingen van de bovenbouw mee aan MediaMasters. Met deze serious game maken de kinderen spelenderwijs kennis met de kansen en gevaren van media. In de klas en thuis gaan zij aan de slag met verschillende opdrachten over onderwerpen, zoals: WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws. De klas die de meeste bits (punten) scoort, mag zich de ‘meest mediawijze klas van Nederland’ noemen én wint mooie prijzen. Wil je meer weten? Kijk dan op www.mediamasters.nl.

 

MediaMasters is een onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar heeft de campagne het thema 'Like en Cancel', en gaat het over het stimuleren van sociaal gedrag online. Door heel het land vinden in buurthuizen, bibliotheken en scholen verschillende activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.weekvandemediawijsheid.nl.

 

 

Een nieuw tuinhuis

Het appartementengebouw achter de schooltuin is gebouwd en helemaal af. Om de bouw van deze appartementen mogelijk te maken moest onze tuinschuur 't Polleke worden afgebroken. De tuinspullen zijn tijdelijk opgeslagen geweest in een zeecontainer. De zeecontainer gaat in de herfstvakantie weg. Ook worden er in de herfstvakantie voorbereidingen getroffen voor een mooi nieuw tuinhuis. Dit tuinhuis is niet alleen voor het gereedschap, maar kan ook gebruikt worden voor buitenlessen. Het deel van de tuin, dat door het bouwverkeer is beschadigd, opgeknapt. We krijgen een mooi grasveldje met enkele hoogstam fruitbomen. Bij de hekken wordt een haagbeuk geplant zodat ook dit mooi dichtgroeit. 

Regelmatig houden we tuinmiddagen waar genoeg tuinwerk te doen is, zoals bladeren harken, snoeien en compost zeven. Kinderen en (groot)ouders zijn van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn..

 

Namens het team, Meineke

Kijkje in de klas

Na de herfstvakantie start Kijkje in de klas. Voor vele ouders een terugkerend uitstapje, voor andere ouders totaal nieuw. Het is altijd een feestje om eens een kijkje in de keuken van Montessorischool Apollo te nemen. Vanaf dinsdag 1 november tot en met vrijdag 11 november stellen wij de ouders in de gelegenheid om een half uur mee te kijken in de groep waarin hun kind zit. Ze kunnen zich inschrijven en mogen dan ervaren hoe het er aan toe gaat in de klas. Hoe is de sfeer? Hoe zelfstandig zijn de kinderen? Hoe werkt dat nu precies de grote en de kleine ronde? Hoe kan een kind een vraag stellen? Hoe weten de kinderen wat ze mogen en moeten doen? Eigenlijk teveeel om op te noemen.

 

Echt iets dat u zelf mag gaan ervaren.

Voor de ouders met een kind op onze school met het Kijkje in de klas.

De nieuwe ouders (van buitenaf) verwijzen wij graag naar de informatieochtenden en de Open Dag. Op onze website vindt u de data. 

SchoolJudo

In de eerste Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over de SchoolJudo (nu HiRO). HiRO is een programma gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

 

Alle klassen hebben in de eerste periode les gehad van hun entertrainer Tijmen. De lesmethode is gebaseerd op ervarend leren. Deze 7 judowaarden stonden centraal.


Vertrouwen ‘op elkaar kunnen rekenen’
Samenwerken ‘elkaar altijd helpen’
Respect ‘alles en iedereen in hun waarde laten’
Beheersing ‘in balans blijven’
Weerbaarheid ‘sterk staan en volhouden’
Discipline ‘doen wat nodig is’
Plezier 'lachen en veel lol maken'

 

Alle leerlingen hebben de lessen met een goed resultaat afgesloten en hebben een diploma ontvangen.

ju

www.montessorischoolapollo.nl