Inloggen

Montessorischool Apollo

 

Nieuwsbrief 19

VanMT-mailbox (Antoinette Poldervaart)

AanIedereen in alle groepen

2018-2019 jaargang 34

24 juni 2019

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 19

Even voorstelllen....

We zijn natuurlijk heel blij dat in tijd van schaarste het ons toch steeds weer lukt om enthousiaste vervangers te vinden. Dat vraagt flink zoeken en snel schakelen, want er zijn meer kapers op de kust. In februari wisten we meester Ivo aan onze school te verbinden. Inmiddels is meester Ivo voor velen al een bekend gezicht in de middenbouw bij ons.  In de onderbouw hebben we sinds enkele weken juf Tilly als invalster. In alle drukte hebben we nog geen voorstelstukje van hen aan u gepresenteerd. Dat willen we natuurlijk niet onthouden en doen we dus alsnog. Hieronder het stukje van Ivo, volgende nieuwsbrief is Tilly aan de beurt.Ivo

 

Beste ouders en kinderen,

 

Mijn naam is Ivo.  Ik ben 30 jaar en geboren in India. Ik ben geadopteerd en was 7 maanden oud toen ik bij mijn ouders in Nederland kwam. Ik ben opgegroeid in Leiden en woon hier nog steeds.

 

Na het VWO ben ik psychologie gaan studeren aan de Universiteit Leiden en heb ik in 2012 mijn master sociale & organisatie psychologie behaald. Ik ben daarna werkzaam geweest in de re-integratie sector als junior psycholoog en trainer. Daarna heb ik gewerkt als sollicitatie en empowerment trainer bij de gemeente Leiden. Ook ben ik lange tijd actief geweest als vrijwilliger bij Mytylschool de Thermiek. Ik merkte dat het werken met kinderen mij heel veel plezier en voldoening gaf. Tijdens mijn werk bij de gemeente Leiden besefte ik dat ik lesgeven erg leuk vind, maar nog veel liever voor een klas met kinderen sta. Vandaar dat ik de overstap naar het onderwijs heb gemaakt en de PABO opleiding ben gaan volgen.

 

Sinds februari ben ik met veel plezier als invaller werkzaam op de Montessorischool Apollo. Zelf heb ik ook op deze school gezeten, dus ik voel me hier thuis. Ik vond en vind het Montessori onderwijs een hele fijne leermethode. Je krijgt als kind goed de ruimte om je op je eigen manier te ontwikkelen.

 

Ik hou erg van lezen en ben een groot filmliefhebber. Het beluisteren van muziek en gamen vind ik ook leuk. Voor mijn broodnodige beweging wandel ik met mijn hond en doe ik aan crossfit.

 

Meester Ivo

Juffen- en meesterdag

Het einde van het jaar is in zicht, dus vieren de juffen en meesters traditiegetrouw hun verjaardag in de klas. Alle bouwen doen dat op hun eigen ochtend. Er wordt gezellig met de kinderen gefeest, dus de planners mogen voor een dagje aan de kant. Alle kinderen nemen hun fruit (en in de middenbouw ook hun lunch) mee, precies zoals ze gewend zijn. Wij zorgen voor een glaasje aanmaaklimonade met iets lekkers. U denk nu vast… wat willen de juffen en meesters hebben… dat laat zich raden: allemaal hele lieve, stralende en feestelijke kinderen!

 

OB – woensdag 10 juli

MB – vrijdag 28 juni

BB – woensdag 3 juli

Verslagen en spreekavonden

Dinsdag 2 juli ontvangen de kinderen het tweede schriftelijke verslag van dit schooljaar van hun groepsleid(st)er. Altijd weer een mooi moment waar in de klas echt even tijd voor genomen wordt. Het is goed om ook thuis met uw kind over het verslag in gesprek te gaan. Op donderdag 4 en maandag 9 juli staan de spreekavonden gepland. Op deze avonden kunt u in gesprek gaan met de groepsleid(st)ers over dit verslag en de plannen voor de toekomst. Inschrijven voor deze avonden gaat via SchouderCom. U kunt vrijdag 28 juni de uitnodiging verwachten.

Middenbouw

Sporten op vrijdag

Op de momenten dat het weer het toelaat zullen we gebruik maken van het basketbalveld om te slagballen (honkballen) tijdens de gymtijden. De kinderen zijn erg fanatiek en enthousiast. Ze slaan de bal ver en rennen hard om de inmiddels zeergewilde homerun te maken. Het is belangrijk dat de kinderen goed schoeisel dragen. Het rennen op slippers staan we niet toe en laten de kinderen hun gymschoenen aantrekken. Daarnaast willen we u ook vragen om de kinderen hun gymspullen mee te laten nemen. Mocht het weer het niet toelaten, wordt er namelijk gewoon binnen gegymd. 

 

Inline imageWMBO

Wellicht heeft u uw kind al horen praten over het maken van een WMBO-kaart. WMBO staat voor Wiskunde Montessori Basis Onderwijs, de montessori rekenlijn die in onze bouw steeds meer zichtbaar gaat worden. Op de rekenkasten staan de bakken met kindkaarten van de bakens optellen, vermenigvuldigen, delen en aftrekken. In de aftekenmap van het kind zitten de aftekenbladen, waarop het kind kan zien welke kaarten er nog gedaan moeten worden en de leid(st)er tekent hierop af wat er is gedaan. Op het moment dat de leid(st)er of het kind zelf merkt dat het een rekenmanier beheerst, sommen snel kan benoemen (2 sec. = automatiseren) wordt de kaart als beheerst afgetekend. Op de kaarten staan zelden rijtjes sommen, vooral actief met het montessori-rekenmateriaal aan de slag en zo de fijne kneepjes van het rekenen leren. Voor de leid(st)ers zijn er didactische handleidingen waarin zij kunnen nagaan waar het kind zich op de rekenlijn bevindt en wat de vervolgstap is. Op deze manier kunnen de kinderen optimaal gevolgd worden. Op dite moment werken de jongste kinderen en een aantal kinderen uit hogere groepen van onze bouw met de WMBO-kaarten.

 

Bent u inmiddels nieuwsgierig geworden? Of wilt u het een keer zelf bekijken? Kom gerust na schooltijd even binnen om een lesje aan uw kind te vragen en te ervaren hoe mooi materiaal dit is. 

Bovenbouw

Terugblik schoolkamp Ossendrecht

Hutten bouwen in het bos, gezelschapsspellen spelen en stukjes opvoeren tijdens de Bonte Avond, lekkere lange wandelingen maken en natuurlijk een hele hoop lol beleven met vrienden en vriendinnen... wat wil een mens nog meer! Zoals u op SchouderCom heeft kunnen lezen, hebben we er een fantastisch schoolkamp van gemaakt. Hoe kon het ook anders met zo'n prachtige kamplocatie en zo'n gezellige groep bovenbouwers? Op deze plek willen we de kinderen en kampleiding nogmaals van harte bedanken voor alle geweldige kampmomenten. We zijn allemaal weer een mooie ervaring rijker!

 

Inline imageKosmisch onderwijs: Michel vertelt over de middeleeuwen

Op dinsdag 25 juni werd de bovenbouw voor de tweede keer bezocht door bouwhistoricus Michel (de vader van groep 8'er Dieter). Dit gebeurde in het kader van het kosmische thema: de middeleeuwen. Michel vertelde de meesters en kinderen het nodige over Leiden in de middeleeuwen. Wederom een leerzame kosmische dag voor jong én oud! 

 

Michel: "Dinsdag, de 25e, heb ik weer een presentatie gehouden, ditmaal over de stad Leiden in de middeleeuwen. Het was weer erg leuk om te doen. Gelukkig konden de kinderen de aandacht vasthouden ondanks de warmte. Tussendoor en na afloop kwamen er opnieuw interessante, leuke en slimme vragen over de stad en de vroegere inwoners. Ik denk dat ze niet meer met een 'normale' blik naar de stad kunnen kijken. Wees gewaarschuwd voor bijdehante opmerkingen als jullie weer eens de stad in gaan!"

 

Beschikt u zelf ook over talenten en/of kennis die u graag met de kinderen wilt delen? Stuur dan een mailtje naar meester Wouter. We kijken dan met elkaar of het mogelijk is een interessante en leerzame workshop te plannen. Leren van en met elkaar: echt montessoriaans!

 

Reminder: op donderdag 27 juni staat de KOO-tentoonstelling over de middeleeuwen op het programma. Tussen 14.30u en 15.00u bent u wederom van harte welkom om alle werkstukken van de kinderen te bewonderen. We hopen er weer een gezellig drukke middag van te maken. 

 

Inline imageUitreiking verkeersdiploma's 

Dat de verkeersexamenkandidaten van groep 7 hun verkeersexamen allemaal hebben behaald was al een tijdje bekend. Op vrijdag 14 juni was dan echt tijd om de verkeersdiploma's uit te reiken. Om kwart over elf werden de kinderen onverwachts uitgenodigd om naar het lokaal van BB-B te komen. Daar vond vervolgens een officiële uitreiking plaats, met handtekening en al. Na de uitreiking was het genieten van een gezonde traktatie en een glas kinderchampagne. Als slagroom op de taart gingen de kersverse fietskampioenen ook nog langs groep 6 en 8 door wie ze luidkeels werden toegezongen. Kortom, we hebben het verkeerssucces van groep 7 echt even uitgebreid gevierd in de bovenbouw!

Naast de verkeersexamenkandidaten willen we ook alle ouders en groepsleid(st)ers bedanken voor hun verkeersinzet door de jaren heen. Samen hebben we er weer voor gezorgd dat een nieuwe generatie montessorianen veilig deel kan nemen aan het verkeer.

 

Conditieclinic

Op vrijdag 28 juni 2019 begeleidt Stefan Gilbert van TOS de kinderen van de bovenbouw tijdens de shuttle run test, ook wel de 'piepjestest' genoemd. De shuttle run test is een test waarbij tussen twee lijnen heen en weer wordt gelopen. De test werkt met zogeheten trappen. Elke minuut wordt er één trap afgewerkt. Het tempo gaat elke trap enigszins omhoog. Het is niet de bedoeling dat er van tevoren een warming-up gedaan wordt. De test is bedoeld om het uithoudingsvermogen te testen.

Tuinavond: woensdag 3 juli 2019

Inline imageDe kinderen zijn inmiddels alweer druk bezig met het onderhouden van onze groene schoolomgeving. Iedere donderdagmiddag zorgen ze er samen met juf Meineke voor dat alle grasveldjes, bloemperkjes en geplante gewassen netjes worden verzorgd. Woensdagavond 3 juli staat er weer een tuinavond op het programma. Naast kinderen, krijgen dan ook ouders en groepsleid(st)ers de kans om mee te werken in en aan onze prachtige groene schoolomgeving. Lekker Fit! Lekker Groen! We werken van 19.00u tot 21.30u en genieten tijdens de pauze samen van een glas verfrissende limonade. We hopen weer veel kinderen en ouders te ontmoeten. 

Zomerfeest 12 juli 2019

Inline imageHet is al weer bijna zover. Het jaarlijkse Montessorischool Apollo zomerfeest komt eraan! Het zomerfeest van dit jaar vindt plaast op vrijdag 12 juli 2019 van 18.00u tot 20.00u en heeft als thema De Apollo-zomerspelen. Het feest vindt plaats op het groene schoolplein.

 

Als evenementen commissie (EVC) organiseren wij dit ieder jaar en met veel plezier. Al maanden lang is de EVC bezig met de voorbereidingen om er voor te zorgen dat het weer een hele leuke avond wordt. De uitvoering kunnen wij echter niet alleen. Daarom vragen wij uw hulp!

 

Wij zijn op zoek naar ouders, opa’s & oma’s, tantes & ooms en grote broers & zussen die één uurtje willen helpen met:

  • voorbereiden van hapjes op school of thuis;
  • opbouwen/klaarzetten; 
  • decoreren van het schoolplein;
  • bemannen activiteiten en kraampjes;
  • opruimen en legio andere zaken.

Wilt u ons komen helpen en daarmee het feest laten slagen? Geef u dan op via de mail die spoedig in uw mailbox op SchouderCom zal verschijnen.

www.montessorischoolapollo.nl