Montessorischool Apollo

FAQ | Inloggen
 
 

Nieuwsbrief 8

VanMT-mailbox (Antoinette Poldervaart)

AanIedereen in alle groepen

2018-2019 jaargang 34

8 december 2018

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 8

Van Sint naar Santa

Kerstboom en kerstlichtje

Woensdagochtend 5 december hebben we met het vieren van de verjaardag van Sinterklaas de sinterklaasperiode op school afgesloten. Een gezellige periode vol  pepernoten, chocoladeletters en surprises. Het feest en plezier kan echter niet op in de maand december, niet voor niets ook wel de gezelligste maand van het (school)jaar genoemd. Op maandag 10 december zetten de kinderen in alle lokalen de kerstboom op. De dagen erna starten we in iedere groep samen de dag op; de ene keer met een liedje, de andere keer met een mooi verhaal. Uiteraard mogen de kinderen ook dit jaar weer een gezellig kerstlichtje (op batterijen) en kunstig houdertje meenemen. Samen met het licht van de kerstboom en het knisperende digihaardvuur op het bord maken we er dan echt even een momentje van.

 

Kerstcrea

Twee andere traditionele aangelegenheden tijdens de kerstperiode zijn de kerstcrea (12 december) en het kerstdiner (20 december). Tijdens de kerstcrea kunnen de kinderen in alle lokalen terecht om gezellige en kunstige kerstversieringen te maken waarmee we gedurende de kerstperiode op school de ramen, deuren en kerstbomen versieren. Voor de kerstvakantie worden de creatieve kunstwerken aan de kinderen uitgedeeld zodat u er ook thuis nog van kunt genieten tijdens de kerstdagen. Bij dezen willen we alvast alle ouders die zich hebben opgegeven als hulpouders bedanken voor hun enthousiasme. We gaan er samen weer een beregezellige ochtend van maken. Er zijn meerdere klassen die plekjes vrij hebben voor hulpouders tijdens de kerstcrea. Kijk even in uw agenda en geef u snel op via SchouderCom!

De bronafbeelding bekijkenDe bronafbeelding bekijken

Kerstviering

Het tweede evenement van formaat is de jaarlijkse kerstviering voor kinderen én voor ouders. Ieder kind maakt thuis een heerlijk hapje en brengt deze tijdens het kerstdiner mee naar school. Zij gaan deze hapjes uitstallen in de eigen groep, waar ze in de middag al samen met de groepsleid(st)er een prachtig versierde tafelopstelling hebben gerealiseerd. De kinderen hoeven enkel nog hun bestek mee te nemen. Naast lekkere hapjes zien we tijdens deze avond ook veel extra fraai geklede mensen: interessante (vlinder)dassen, net gestreken overhemden, mooie jasjes, beeldige galajurken, deftige schoentjes, gestileerde kapsels... tijdens het kerstdiner kan het niet op! Naast met elkaar eten, luisteren en  genieten we ook van elkaar door muziek, voordracht en vertellen. Voor de ouders organiseert de EVC tijdens deze avond een gezellig samenzijn in onze mooi versierde speelzaal. Er is iets (warms) te drinken met wat hapjes erbij. Graag zien we velen van u  tijdens deze avond. Houd SchouderCom goed in de gaten, want binnenkort kunt u aangeven welk gerecht uw kind deze avond mee naar school gaat nemen.

   

Samenzijn

Het thema dat tijdens alle kerstactiviteiten terugkeert is 'samen doen, samen beleven'. Na een kalenderjaar hard werken, genieten we van opgebouwde vriendschappen, behaalde successen en geleerde lessen. We delen verhalen en belevenissen met elkaar, luisteren naar mooie, grappige en ontroerende verhalen en zorgen goed voor elkaar. Kortom, het samenzijn is tijdens de kerstperiode echt even een doel op zichzelf.

Ontruimingsoefeningen

Deze week heeft er in iedere groep een ontruimingsoefening plaatsgevonden. De kinderen hebben geleerd hoe het brandalarm klinkt, hoe ze zich snel in een ordelijke, vaste rij moeten opstellen en via welke uitgang ze het schoolgebouw moeten verlaten. De komende weken oefenen we op twee momenten de ontruiming met de hele school. Zo zijn we goed voorbereid op eventuele calamiteiten waarbij de school ordelijk ontruimd dient te worden. Belangrijk punt van aandacht is dat de kinderen onder werktijd hun binnenschoenen dragen zodat ze bij een onverwachte ontruiming buiten niet op hun sokken staan. Er is bij een ontruiming namelijk geen tijd om binnenschoenen te verzamelen en aan te trekken. Indien uw kind nog niet beschikt over binnenschoenen, vragen we u om deze mee te geven naar school.

Onderbouw

De bellentafel

In OB-B staan sinds een aantal weken de bellen. Maria Montessori ontwikkelde voor muziek dit materiaal. De bellen behoren tot het zintuiglijk materiaal. Door te werken met de bellen ontwikkelen de kinderen het muzikaal gehoor en het muzikaal geheugen. Er is een groepsles gegeven waarbij de kinderen leerden hoe een bel aangeslagen, beluistert en gedempt wordt. Een aantal kinderen heeft ook een individueel lesje gekregen met het paren van twee dezelfde bellen. Ze ontdekken de verschillende toonhoogtes van de toonladder.

Bellentafel OB

Sinterklaascadeau voor de groepen

De onderbouwgroepen hebben een groepscadeau gekregen van de Sint waarmee ze in het vervolg kunnen werken. Het zijn twee kosmische werkjes die de groepen kunnen uitwisselen met elkaar. In OB-A ligt een werkje waarmee de kinderen de cyclus van een kikker kunnen ontdekken. In OB-B ligt een werkje waarmee de kinderen de cyclus van een vlinder kunnen ontdekken. De kinderen leren dat een cyclus steeds door blijft gaan. De kinderen ontwikkelen hiermee hun belangstelling voor de natuur.

Kikker OBVlinder OB

Middenbouw

Kunsttentoonstelling

In een eerdere Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen wat de thema's deze periode zijn; muziek met boomwackers, kunstlessen over Vincent van Gogh en de techniek van het weven. De cylus van deze periode is bijna afgelopen. De kinderen zitten te popelen om hun kunsten aan u te kunnen vertonen. Goed nieuws! Het kan zeer binnenkort: op donderdag 13 november om 14.30u is er de kunsttentoonstelling van de middenbouw. Er zal in en rond de klassen van alles te beleven zijn. Meester Martijn zal met een aantal kinderen een concertje geven en de juffen zorgen dat de mooiste kunstwerken van de kinderen hangen in klassen en gangen. Na afloop mogen de kinderen hun werk mee naar huis nemen.  

 

In het nieuwe jaar zal de nieuwe reeks starten. We houden nog even geheim wat de thema's zullen zijn.

 

KOO-tentoonstelling: het heelal

Op woensdag 28 november organiseerde de middenbouw hun Kosmische Tentoonstelling over het heelal. Geïnteresseerden die wijzer wilden worden over fenomenen als zwarte gaten, balkspiraalstelsel en supernova's konden er hun hart ophalen. Dat gold eveneens voor de belangstellenden die zich wilden laten informeren over de verschillende planeten in ons zonnestelsel, zoals Mercurius, Mars en Jupiter. Naast de verschillende werkjes, in de klassen, waaraan de kinderen de afgelopen weken hebben gewerkt, werden er ook allerlei verwerkingen gepresenteerd over bijvoorbeeld de verschillende windrichtingen, de zon en de verschillende soorten sterrenstelsels. Kortom, naast een leerzame ook weer een hele bedrijvige tentoonstelling. We willen bij dezen nogmaals alle deelnemers en belangstellenden weer erg bedanken voor het getoonde enthousiasme en de warme betrokkenheid.

KOO1KOO4

KOO2KOO3

Bovenbouw

Adviesgesprekken groep 8

In de week van 10 december staan de adviesgesprekken van groep 8 op het programma. Per kind is een gesprek van twintig minuten gepland. De eerste tien minuten zullen de kinderen een selectie van werkzaamheden presenteren. Dit kan kosmisch projectwerk zijn, maar bijvoorbeeld ook een uitwerking van een rekenmateriaal of de vorderingen in de weekplanning. De resterende tien minuten is er ruimte om in gesprek te gaan over het door de school uitgeschreven advies en het OKR dat uw kind op 7 december ontvangen heeft van zijn of haar groepsleider. Inschrijven voor de adviesgesprekken gebeurt via SchouderCom.

 

Kosmische tentoonstelling: het oude Griekenland

Zoals u in voorgaande nieuwsbrieven heeft kunnen lezen, hebben de kinderen de afgelopen weken veel geleerd over het tijdperk van het oude Griekenland. Belangrijke thema's als de Trojaanse oorlog, filosofen als Sokrates en Plato en het ontstaan van de democratie zijn de afgelopen weken de revue gepasseerd. Op dinsdag 18 december van 14.30u tot 15.00u hopen we u weer in groten getale te mogen begroeten tijdens onze Kosmische Tentoontstelling. U krijgt dan, zoals altijd, weer een goed beeld van de specifieke interesses en creativiteit van uw kind. Kortom, save the date!

 

Snuffelstage montessoriaan en oud-leerling Mayke

Beste ouders en kinderen, mijn naam is Mayke en ik ben oud-leerling van Montessorischool Apollo. Ik heb twee dagen mogen stagelopen op Montessorischool Apollo, in de groep van meester Wouter. Dit omdat ik op snuffelstage moest. Ik heb het in die twee dagen erg naar mijn zin gehad. Ik heb onder andere een mini-presentatie gegeven over het Vlietland College, mijn middelbare school, en leerlingen geholpen met een tekening. Ook heb ik met de MB-kinderen gelezen en Bouw gedaan. Verder heb ik in de klas gezeten en meegekeken hoe zo’n dag eruitziet vanuit het lerarenperspectief. Ik vond het heel interessant om te zien hoe de kinderen zelfstandig bezig waren. Zeker omdat dat op de meeste middelbare scholen heel anders gaat. De meeste dingen hier op school waren nog hetzelfde als toen ik hier op school zat. Het enige wat mij echt opviel was de peuterspeelzaal en de nieuwe vloer van de kleutergymzaal. Ik heb twee erg leuke dagen gehad. Deze stagelocatie is zeker voor herhaling vatbaar!

 

Basketbaltoernooien bovenbouw: een terugblik

 

Inline imageBasketbaltoernooi meisjes

Op 14 november was het 3x3 (drie tegen drie) Basketbaltoernooi voor de meisjes. De locatie was de Vijf Meihal. We hebben in totaal zes wedstrijden gespeeld. We hebben vier wedstrijden gewonnen en twee verloren. Ons team bestond uit vier meisjes en de coach. Die meiden zijn: Arya, Marijn, Carlijn, Eveline en de coach was Meester Theo. We zijn uiteindelijke zesde geworden. Omdat we mee hebben gedaan krijgen we vijf ballen. We speelden op veld A en B. We gingen niet voor de beker maar voor het plezier. En we hebben het heel leuk gehad.

 

Basketbaltoernooi jongens

We kwamen aan en zagen dat de andere scholen veel meer kinderen hadden. Maar we (Rutger, Deng, Castor, Brandon en Jens) hadden nog steeds hoop. In de eerste wedstijd was het spannend, maar helaas verloren we net met 3-2. In de tweede wedstijd deden we heel erg ons best om te winnen, maar toch speelde we met 3-3 gelijk. De volgende wedstijden speelden we 1-1 gelijk en verloren we met 7-1. Toen waren we klaar met onze poule. De wedstijdtafel maakte nieuwe poules. De beste van alle poules gingen naar poule A de winnaarspoule van vijf teams. De andere poules waren eerlijk verdeeld van 6 t/m 25. De beste bij de beste en de wat mindere bij de wat mindere. Wij zaten in poule E en daar hadden we alles, vier wedstrijden, gewonnen. We waren heel blij! We waren gedeelde zesde, en iedereen had gescoord en het leuk gehad.

Wist je dat...

... de MR weer vergadert op maandag 10 december 2018? MR-vergaderingen zijn openbaar en kunnen op afspraak door geïnteresseerde ouders bijgewoond worden. Interesse, stuur een mail naar de voorzitter van de MR: Barbro den Haan-Heijmans. 

... de PR zich dag in, dag uit inzet om de school op de kaart te krijgen? Onlangs zijn er verschillende artikelen over de school verschenen op internet, bijvoorbeeld over onze sponsorloopbijdrage aan Stichting Semmy, de Montessorimiddag van 21 november en de uitreiking van het Leidse Jeugdlintje aan bovenbouwer Nina. Heeft u een vlotte pen en kunt u zo nu en dan op aanvraag een persstukje voor de school verzorgen? Heeft u connecties met mensen uit de PR-wereld? Neem dan contact op met de PR-commissie en zet samen met ons het montessoribasisonderwijs op de kaart in Leiden en de regio! Klik voor een impressie op de blauw onderstreepte links om een aantal geplukte PR-vruchten te bekijken.

... de EVC weer fantastisch werk geleverd heeft om van december als vanouds de gezelligste maand van het schooljaar te maken? Sinterklaas uitnodigen, Rommelpiet enigszins in bedwang houden, de Kerstman contacten en het kerstoudermomentje in de speelzaal organiseren. Het hoort er allemaal bij en wordt gedaan met groot plezier en enthousiasme. Chapeau voor de EVC!  

... de Leescommissie altijd op zoek is naar ouders die met de kinderen kunnen lezen. Een dag in de week? Eens in de twee weken? Een heel schooljaar? Een paar weken per jaar? We stellen alle leeshulp zeer op prijs. Heeft u nog ruimte in uw agenda en wilt u onze kinderen als leesouder begeleiden? Neem dan via SchouderCom contact op met Meineke Abma of Ena van der Giessen.

Bericht van de Luizencommissie

Een aantal weken geleden is er hoofdluis gesignaleerd in de middenbouw. Ouders hebben thuis gecontroleerd en waar nodig gekamd. Vorige week heeft een groep luizenpluizers de middenbouw gecontroleerd op hoofdluis. Dankzij de juiste maatregelen is de gehele middenbouw weer luisvrij! Allen bedankt voor het actief controleren en kammen van uw kinderen en luizenpluizers bedankt voor het meehelpen!

Luizen lopen gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd over. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Op de site van GGD Hollands Midden kunt u meer lezen over hoofdluis www.ggdhm.nl.

BplusC: Kerstcarousel

Inline imageOp vrijdagmiddag 14 december kunnen kinderen meedoen met een kerstoptreden in de bibliotheek Stevenshof. Je wordt ingedeeld bij een workshop muziek, theater of stopmotion animatie en sluit de middag af met een gezamenlijke voorstelling. We werken vanuit een grappig verhaal genaamd De treurige kerstboom. Kijk snel op www.bplusc.nl/doemee voor meer informatie. Deelname is gratis, inschrijving op de site is verplicht.

 

Datum: vrijdag 14 december
Tijd: start workshop 15.45u of 16.00u, start voorstelling 16.45u
Locatie: bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6 in Leiden
Deelname: gratis

 

Inline image

Schafeltennis toernooi

Scafel

DOCOS Tafeltennis en het Leidsch Schaakgenootschap organiseren op vrijdag 28 december van 9.00u-12.30u voor kinderen uit de groepen 6,7 en 8 een uniek toernooi waarbij je zowel tafeltennis- als schaakwedstrijden speelt. 

 

Let op: om deel te kunnen nemen moet je een beetje geoefend zijn is tafeltennissen en schaken.

 

De tafeltenniswedstrijden gaan over 2 games en het schaken wordt in 1 wedstrijd van 5 minuten gespeeld per persoon(schaakklok). Eerst wordt een aantal voorrondes gespeeld waarna de wedstrijden op sterkte worden vervolgd. Prijzen zijn er voor de eerste drie van het toernooi en de winnaars van de andere poules. docos

 

Aanmelden uiterlijk donderdag 27 december bij ton.docostafeltennis@ziggo.nl.

 

Er is een maximum aantal deelnemers dus wees er snel bij. Sportkleding is vereist (sportschoenen met lichte zool/sportbroek/T-shirt). Batjes, balletjes en schaakstukken/borden zijn aanwezig.

 

Het toernooi vindt plaats bij Docos Tafeltennis, Hoge Morsweg 201, 2331 RX Leiden.

Zaal open vanaf 08.30 uur. Voor informatie Ton Visser 06-19891458

www.montessorischoolapollo.nl

Loading...