Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Nieuwsbrief 5

2023-2024 jaargang 34

15 maart 2023

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 5

Grote Rekendag

Op dinsdag 11 april zal rekenen centraal staan. In alle klassen wordt er een halve dag gerekend. De kinderen worden in 4 niveaugroepen ingedeeld, daarbij worden in principe de jaargroepen aangehouden. 

 

De Grote Rekendag richt zich op het vergroten van de wiskundige geletterdheid van kinderen. Het thema van de dag is De getallenfabriek. We staan stil bij die hele belangrijke ingrediënten van het rekenen. Natuurlijk niet alleen de getallen, maar ook de cijfers waar de getallen mee samengesteld worden, de relatie tussen getallen, de plekken waar je getallen tegenkomt in het dagelijks leven, bijzondere getallen met bijzondere eigenschappen, en hoe je getallen kunt maken. Door op een nieuwe manier naar getallen te kijken, ontstaan nieuwe leermomenten. 

 

We starten de Grote Rekendag met een schoolbrede start. 

Op het schoolplein staan de getallen 0 t/m 31 (het plein voor de OB-klassen). De kinderen gaan op de het getal van hun verjaardag staan. Helpt u uw kind even herinneren aan het getal van hun verjaardag??? Wij zorgen er dan voor dat uw kind op de juiste plek komt te staan. U kunt natuurlijk vanaf de zijkant meekijken hoe we dit gaan doen.

Dus is uw kind op 11 november jarig dan komt hij/zij bij vakje 11 te staan. Om exact 8.30 uur gaan we aftellen, we beginnen met de kinderen die in vakje 31 moeten gaan staan en tellen af naar 0.

 

Extra activiteit

Op de kleine tafel in de rode hal staat een vaas deze gaan we met zijn allen in de week van 13 tot en met 17 maart vullen met kroonkurken. Wat we hiermee precies gaan doen ... dat blijft nog even een verrassing. 

 

 

Verwonder om de Hoek

Verwonder om de Hoek

 

Enekele weken geleden kreeg uw kind een foldertje mee over deze actie. Hier nog even een herhaalde oproep.

 

Leuke naschoolse activiteiten voor kinderen van groep 5 t/m gr 8 . De activiteiten zijn hier in de buurt of zelfs op onze school, dus makkelijk te bereiken. De starttijden zijn verschillend, 15.00-15.30 uur. De lessen starten  15 maart en het duurt 6 weken. . Het is gratis. Je moet wel inschrijven via de volgende website:  verwonderomdehoek.nl

 

Als je doorklikt op onderstaande link, zie je welke activiteiten er worden georganiseerd.

 

https://verwonderomdehoek.nl/activiteiten/?locations=&keywords=Trap2Zuidwest&filters=&viewType=view--list

 

Je kunt kiezen uit  De Zangclub, De club Creatief Programmeren , opleiding tot DJ, De Theaterclub  of De Wetenschapsclub. De laatste twee clubs worden bij ons op school gegeven.

 

Inline imageInline image

Kom erbij en schrijf je (alsnog) in.

Onderbouw

Nieuw thema

Wij gaan nu aan de lente werken.

De aandachtstafels zijn helemaal ingericht met dit thema. 

OB

 

Zo nu en dan brengen kinderen dingen mee van huis, hoe leuk is dat. 

Deze keer werden er een ammoniet en een geode meegenomen. 

 

Omkleden

Op maandag en vrijdag hebben wij gym in de speelzaal. De kinderen hebben daarvoor aparte kleding in eeen tasje op school. Mochten jullie de gymkleding mee naar huis hebben genomen, heel graag weer retour naar school. 

 

Op de maandagen komt meester Ronald, de gymmeester, en is het nodig dat de groepen elkaar in een vlot tempo opvolgen. We verwachten dat de kinderen zichzelf in een kwartier wel kunnen omkleden zodat de les kan beginnen. We merken dat het voor een aantal kinderen lastig is om zichzelf om te kleden binnen een aanvaardbare tijd. Het is helpend als de kinderen makkelijke kleding aanhebben. Weet u dat uw kind dat nog lastig vindt, dan is de tip van ons om dat thuis te gaan oefenen.

 

 

 

Middenbouw

Workshop Slapstick - grappen zonder pratenWhat's on at Slapstick Festival 2016 in Bristol

Op dinsdag 7 maart hebben we een workshop van B+C gevolgd. Wat hebben we gelachen met elkaar! Wat deden alle kinderen hun best. We hebben kanten van ze gezien die we nog niet zo goed van ze kennen.

 

Honderd jaar geleden maakten mensen alleen films zonder geluid. Pas na 1927 werd het technisch mogelijk om een geluidsfilm te maken. Hoe maak je het verhaal van een film duidelijk als er niet in gesproken wordt? Hoe speel je als acteur? Op basis van filmpjes van Charlie Chaplin maken de kinderen (nader) kennis met het fenomeen stomme film en het genre slapstick.

 

Zodra de kinderen in de gaten krijgen wat de kenmerken van dit genre toneelspel zijn, gaan ze grappige verhalen van vroeger vertalen naar een hedendaagse komische situatie. Inspiratie halen ze uit hun eigen leefwereld. De kinderen hebben meestal een sterke zelfverbeelding die ze kunnen gebruiken om een eigen wereld of eigen verhalen te creëren. De nadruk ligt op fysiek theater, zonder tekst. Als je emoties, uitdrukkingen, handelingen en bewegingen enorm uitvergroot, krijg je slapstick. Als je het goed doet, kun je van je stoel vallen van het lachen! Tegelijkertijd zet deze les ook aan tot nadenken over de vraag: wanneer lach je iemand uit en wanneer lach je mét elkaar? 

 

Kinderen van deze leeftijd kunnen situaties uit de media vormgeven in toneelspel en een verband leggen tussen een personage en een verhaal. Ze leren daarbij onderscheid maken tussen iemand anders spelen en zichzelf. Door toneel te spelen leren ze over zichzelf, de ander en hun omgeving.

 

Al met al een leerzame, gezellige en fijne ochtend met elkaar. 

Bovenbouw

Kangoeroewedstrijd

Donderdag 16 maart doen 10 kinderen uit de bovenbouw mee met de W4Kangoeroewedstrijd.

De W4Kangoeroewedstrijd is een reken- en wiskundewedstrijd die jaarlijks in maart op heel veel scholen wordt georganiseerd en door heel veel leerlingen wordt gemaakt. In Nederland doen er ongeveer 140.000 leerlingen mee op 2350 scholen. De wedstrijd heeft als doel kinderen te laten ervaren dat wiskunde (en rekenen) heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. 

Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Een aantal weken geleden hebben alle kinderen van de bovenbouw in de klas geoefend met een oude wedstrijd. Daarna konden ze zich opgeven voor de editie van dit jaar. 

De wedstrijd wordt in de klas tijdens de reguliere werktijd gemaakt.

Wilt u meer weten over deze wedstrijd? Of wilt u zelf met oude opgaves aan de slag? Ga dan naar: www.w4kangoeroe.nl

Vooruitblik

 

datum wat bouw
6-31 maart presentatiegesprekken alle
16 maart Kangoeroewedstrijd  bovenbouw
29-31 maart kamp in Drente bovenbouw
     
7 april  Paasontbijt + Paasspel alle
9 april  2e Paasdag = iedereen VRIJ alle
11 april Grote Rekendag (ochtend) alle
11 april studiemiddag =  vanaf 12 uur VRIJ alle
     
     

 

www.montessorischoolapollo.nl