Inloggen

Montessorischool Apollo

preview
Nieuwsbrief 8

2019-2020 jaargang 34

1 maart 2020

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 8

Landelijke Montessoridag: 11 maart 2020

Open dan 2020

Na de voorjaarsvakantie staat de Landelijke Montessoridag weer op het programma. Ook Montessorischool Apollo doet natuurlijk weer mee aan dit prachtige initiatief. Op woensdag 11 maart staan onze deuren open om alle belangstellenden te laten zien hoe wij montessorionderwijs vormgeven in Leiden. Kinderen van de bovenbouw zijn gastheer/gastvrouw en zullen de bezoekers rondleiden in alle groepen en in de mooie groene schooltuin. Ouders van onze school zijn aanwezig voor een kopje koffie of thee en om een praatje te maken als enthousiaste ervaringsdeskundigen. Tijden van 8:45u tot 12:00u en natuurlijk zijn de kinderen ook van harte welkom.

 

De Landelijke Montessoridag is een open dag bedoeld voor belangstellenden die op zoek zijn naar een nieuwe school voor hun kind. Kent u iemand die interesse heeft in onze school of iemand die u bekender wilt maken met ons  montessorionderwijs? Breng deze dag dan vooral breed onder de aandacht! 

Montessorischool Apollo Schooltuin

Montessori Peutergroep

Ook de Montessori Peutergroep zal tijdens de Landelijke Montessoridag te bezoeken zijn tijdens de rondleidingen. Peuters van de Montessori Peutergroep worden begeleid door pedagogisch medewerkers van SPL volgens de montessoripedagogiek. In een goede sfeer en veilige omgeving kunnen peuters, onder deskundige begeleiding van twee medewerkers, ontdekken en leren volgens de beginselen van Maria Montessori. Met het grote voordeel dat de peuters deel uitmaken van de totale schoolomgeving. Zij doen bij gelegenheid ook mee met basisschoolactiviteiten. De overgang naar de basisschool is op deze manier een kleinere stap én er wordt een doorlopende montessori leerlijn gegarandeerd van 2,5 tot gemiddeld 12 jaar.

Het tuinseizoen start weer!

Inline imageDe kinderen zullen na de voorjaarsvakantie weer flink aan de slag gaan met het onderhouden van onze groene schoolomgeving. Iedere donderdagmiddag zorgen ze er samen met juf Meineke voor dat alle grasveldjes, bloemperkjes en geplante gewassen netjes worden verzorgd. Zatermiddag 14 maart staat er weer een tuinzaterdag op het programma. Naast kinderen, krijgen dan ook ouders en groepsleid(st)ers de kans om mee te werken in en aan onze prachtige groene schoolomgeving. Lekker Fit! Lekker Groen! We werken van 13.00u tot 15.00u en genieten tijdens de pauze samen van een glas verfrissende limonade. We hopen weer veel kinderen en ouders te ontmoeten!

Terugblik duurzaamheidsweek

Inline imageEn ja hoor! 7 februari stroomde de school vol met kinderen, goed voorbereid op wat deze koude dag hen zou gaan brengen. Dikke truien, mutsen, sjaals en handschoenen; een ieder was goed voorbereid. De hele dag zonder verwarming, hoe zou dat bevallen? Het hield de inloopgemoederen bezig.

De kinderen mochten hun schoenen aanhouden en we verzamelden schoolbreed buiten op het plein. Tijd om een gezond potje te bewegen! Wij leerkrachten hebben genoten van al die kinderen, die hun hun beste beentje voorzetten. Wat liepen ze hard rondom de school. U raadt het al... al snel vonden ze het te warm! We sloten de warmloopsessie af, met een anonieme schoolfoto in de vorm van een trui. De duurzaamheidsweek met accent op voedsel, bewegen en gezonde lucht, kon beginnen.

Onderbouw

Kosmisch thema de ruimte

De afgelopen weken werkten we in de onderbouw over kosmisch thema de ruimte. De kinderen hebben geleerd over de verschillende planeten en hierbij ook een verwerking gemaakt van papier-maché. Ook hebben we de positie van de planeten, de maan en de zon in ons zonnestelsel besproken. De kinderen leerden dat de aardbol waarop wij leven, bestaat uit land en water. Na de vakantie gaan we werken aan het thema Kikker en zijn vriendjes. Naast de leuke verhalen over Kikker is er ook veel te leren over vriendschap en omgang met elkaar.

Inline image Inline image

Middenbouw

Inline image

Duurzaamheidsweek 

Goed gekleed startten we de duurzaamheidsweek na de gezamenlijke opening. Sommige kinderen ondervonden dat schrijven met handschoenen best tegenvalt...haha! In de loop van de dag viel op dat we steeds meer kledingstukken uittrokken. We kwamen tot de conclusie, dat we met elkaar in staat zijn een klaslokaal te verwarmen. Vooruit, eerlijk is eerlijk, met een beetje hulp van de zon... Wat een prachtig, zonnige dag was het! De kinderen hebben zich in de loop van de week voornamelijk verdiept in gezonde voeding en hun eigen lichaam. Ook is er vanuit enkele kinderen een antirookcampagne gestart. We kwamen tot de conclusie dat we best goed bezig zijn: schoolfruit, clinics, rookvrije omgeving...

Inline imageInline image

Inline imageInline imageDe Notenkraker

Na het volgen van het dansatelier, weten alle kinderen van de middenbouw al lang dat dans, behalve een sport, ook een kunstvorm is. Beweging en muziek komen samen, waarbij het vertellen van een verhaal vaak centraal staat. In het verlengde hiervan, volgden we twee workshops over De Notenkraker van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Tijdens de eerste workshop, verdiepten we ons in de muziek van De Notenkraker. Uiteindelijk speelden we een partituur. Onder leiding van een hilarische Notenkraker werd dat een groot succes. De tweede les stond in het teken van de dansfrases. We leerden een Russische zitdans en oefenden de passen uit de choreografie van De Notenkraker. Leuk dat de kinderen zo enthousiast waren.

 

Ateliertentoonstelling

Even praktisch. De eerste atelierronde loopt ten einde. Gemaakte werken worden vrijdag 6 maart van 14.35u tot 15.00u in de eigen klas door de kinderen tentoongesteld. Komt dat zien!

Bovenbouw

Inline image

Frisbeeclinics van Bafrin (Thuis Op Straat)

Mijn naam is Bafrin en ik ben 20 jaar. Ik ben een vierdejaars student op het mboRijnland in Gouda, met als opleiding Sport en Bewegen en als uitstroom Buurt, Onderwijs en Sport. Sinds het begin van schooljaar 2019-2020 loop ik stage bij Thuis Op Straat (TOS). Dit blijf ik het hele jaar doen. TOS ken ik al van kleins af aan en weet daarom wat zij doen en waar zij bekend om staan. Het is een stage waarbij ik leer om met kinderen om te gaan van verschillende leeftijden en me kan ontwikkelen in het lesgeven aan groepen.

Als vierdejaars student moet ik het jaar afronden met twee examens die ik moet uitvoeren. Eén van de examens houdt in om zes gymlessen voor te bereiden en uit te voeren. De lessen zullen van 14 februari t/m 27 maart op de vrijdag gegeven worden. Ik heb gekozen om mijn examen in de twee bovenbouwgroepen uit te voeren. De sport die wordt gegeven is Ultimate Frisbee. Niet veel mensen zijn bekend met deze sport, ook zijn de kinderen niet heel bekend met de sport. Met deze zes lessen krijgen de kinderen een mogelijkheid om zich te ontwikkelen en hun kennis van de sport uit te breiden.

 

Verkeersexamens groep 7

Op 31 maart staat het VVN theoretisch Verkeersexamen op het programma. Op school oefenen de kinderen hun verkeersvaardigheden aan de hand van de JeugdVerkeerskranten en de praktische verkeerslessen. Belangrijke thema's die voorbij komen zijn onder andere: oversteken, voetgangers en bestuurders, voorrang geven, de juiste plek op de weg en een veilige fiets. De kinderen kunnen de krantjes zelfstandig maken en nakijken. In de rondes kunnen ze vragen stellen over zaken die ze moeilijk of onduidelijk vinden. Na de voorjaarsvakantie zullen we extra aandacht besteden aan de oefenstof die door de kinderen wordt verwerkt.

Via onderstaande link kunnen de kinderen hun verkeerskennis testen en oefenexamens maken. De oefenexamens zijn qua opzet en niveau gelijk aan het echte digitale theoretische verkeersexamen. Wij raden de kinderen dan ook sterk aan om oefenexamens op school én thuis te maken. Het is van belang dat u ook thuis een aantal keer een oefenexamen maakt met uw kind. Op deze manier kunt u direct feedback geven of uw kind laten uitleggen waarom het voor een bepaald antwoord kiest. Via de blauwe link kunt u ook bekijken aan welke eisen een verkeersveilige fiets moet voldoen en welke kennis nodig is om zowel theorie- als praktijkexamen met succes af te kunnen leggen. Zeker even checken!

 

Oefenen een voorbereiden op VVN.nl: examen.vvn.nl/oefenen

 

Boerhaave: Het geheim van Jan May

Op dinsdag 24 en woensdag 25 maart brengen we in het kader van onze komische reis een bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave. Daar maken we kennis met ontdekkingsreziger Jan May. Tijdens een zeereis vindt kapitein May iets aan de kust van een eiland. Hij houdt zijn vondst geheim en bewaart het in een kist. Op een dag sterft hij en zijn geheim blijft achter in de kist. Nu, dik vierhonderd jaar later, is de kist nog altijd gesloten. Om deze te openen moeten ze de juiste codes hebben. Leerzaam, spannend en leuk. De drie belangrijkste ingrediënten om er met elkaar een topdag van te maken!

Wilt u samen met de kinderen het geheim van kapitein Jan May ontrafelen? Schrijf u dan via SchouderCom in als begeleider!

Inline image

 

Meer zien? Klik hier en bekijk het promofilmpje op YouTube.

 

Voorleeskampioen Juultje op Unity en Sleutelstad!

De bekendheid van onze voorleeskampioen groeit met de dag. Eerst op de website van school en bestuur en nu ook op Unity en Sleutelstad. Klik op onderstaande links om de artikelen te lezen! De tweede kwartfinale vindt plaats op 28 maart 2020. Ze is druk aan het oefenen, dus dat we weer gaan genieten van een puike voorleesbeurt staat eigenlijk nu al vast!

 

Juultje op Unity.nu!

Juultje op Sleutelstad.nl!

 

Weekplanningen mee naar huis

Tijd voor de voorjaarsvakantie! De kinderen van de bovenbouw nemen voor iedere schoolvakantie traditiegetrouw alle weekplanningen van de afgelopen periode mee naar huis. Op deze manier kunt u op gestructureerde wijze in gesprek gaan over het werk dat uw kind verzet heeft. Heeft bij de toelichting van uw kind specifieke vragen, kom dan na schooltijd gerust even langs.

www.montessorischoolapollo.nl