Montessorischool Apollo

FAQ | Inloggen
 
 

Nieuwsbrief 4

VanMT-mailbox (Antoinette Poldervaart)

AanIedereen in alle groepen

2018-2019 jaargang 34

9 oktober 2018

Montessorischool Apollo

Nieuwsbrief 4

Open Dag: woensdag 10 oktober 2018

Aanstaande woensdag 10 oktober is weer onze najaars Open Dag. U heeft daarover ook een mail gekregen want wij vragen u als ambassadeurs van onze school op te treden. Het montessorionderwijs krijgt volgens ons nog steeds te weinig aandacht en zeker onze school mag best wat beter bekend zijn; u gunt toch iedere kind zo'n school als de onze! Neem dus een poster of wat flyers mee en vertel ook zeker aan uw familie, kennissen en buren over deze dag waar zij op een zo onze eigen manier kennis kunnen maken met het mooiste onderwijs dat er is!

Kijkje in de Klas

Van maandag 8 tot met vrijdag 19 oktober bent u weer van harte welkom om uw kind in zijn/haar groep aan het werk te zien. Binomen, vermenigvuldigborden, taalsymbolen en Taal: doen!-doosjes, u zult het allemaal weer in harmonie en goede orde gebruikt zien worden. Naar aanleiding van uw bezoek vragen we u weer een mooie, constructieve en/of leerzame boodschap voor ons achter te laten. Deze zullen we net als tijdens voorgaande edities van Kijkje in de Klas verzamelen in de hallen bij de rode en groene deur. 

 

U heeft van ons inmiddels via SchouderCom een mail ontvangen waarmee u zich kunt inschrijven voor een bezoek. De aangeboden tijden zijn in afstemming met de leid(st)ers in het belang van de voortgang van het onderwijs en de rust in de betreffende groep tot stand gekomen. Woensdag 10 oktober is het Open Dag. Deze dag is daarom niet beschikbaar voor 'Kijkje in de klas'. We hopen ook deze keer weer veel ouders te kunnen verwelkomen!

Kinderboekenweek

Inline imageOpening: donderdag 4 oktober 2018

Afgelopen donderdag, 4 oktober, hebben we de Kinderboekenweek geopend. Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, is het thema dit jaar ‘Vriendschap’. We hebben daarom een groot hart gevormd op het plein. Bedankt voor de medewerking met de shirts! Komende week doen we nog allerlei leuke activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Zie hiervoor de aparte vermeldingengen door onder-, midden- en bovenbouw. 

 

Afsluiting: vrijdag 12 oktober (vanaf 14.30 uur)

De Kinderboekenweek loopt nog tot en met zondag 14 oktober, maar wij sluiten af op vrijdag 12 oktober met onze, inmiddels jaarlijkse, boekenmarkt. Er zullen twee kramen op het schoolplein staan: één kraam van de Bruna waar u nieuwe boeken kunt kopen en één kraam waar u boeken kunt ruilen.

 

Hoe werkt het?

Koopt u een nieuw boek bij de Bruna kraam, dan sponsort u tevens de school. Wij krijgen namelijk 20% van de omzet van de boekenkraam in de vorm van boeken voor op school. Heeft u thuis nog boeken die inmiddels niet meer worden gelezen, omdat de kinderen er op uitgekeken zijn? Een uitgelezen moment om het boek te ruilen! Uw kind kan het boek meenemen naar school op donderdag 11 of vrijdag 12 oktober. Het boek kan ’s ochtends in de hal worden ingeleverd. Uw kind ontvangt daarvoor een waardebon, waarmee hij/zij vrijdagmiddag om 14.30 uur een ander boek kan kiezen in de ruilkraam.

Onderbouw

Waarnemen - Groene voetstappen

In de onderbouw hebben de kinderen heerlijk met hun voeten kunnen voelen, ja zeker u leest het goed: met hun voeten. Het blote voetenpad was tijdens de tentoostelling Groene voetstappen geopend. De kinderen liepen op hun blote voeten over divers materiaal. Zij voelden gras, water, zand en houtsnippers. Zij ontdekten naast de structuren, ook de temperatuurverschillen.

blote voetenpad

Kinderboekenweek Thema Vriendschap

ateliers 2 buitenspelen buitenspel

De kinderboekenweek is weer gestart. De onderbouw heeft twee nieuwe mooie prentenboeken ontvangen, deze staan op de aandachtstafel en worden voorgelezen. In de klas wordt uiteraard veel aandacht besteed aan lezen, voorlezen, rijm en taalspelletjes. Heeft uw kind thuis een leuk, interessant (prenten)boek en wil uw kind graag dat we het boek voorlezen op school, geef deze dan gerust mee.

 

Ateliers

 Inline image  Inline image  Inline image

Op donderdagmiddag hebben de kleuters Ateliers. Tijdens deze momenten bieden de leidsters in de groepen verschillende creatieve vakken aan voor de  onderbouwkinderen. De kleuters maken daarbij kennis met de andere kinderen: zij werken wisselend in OB-A en OB-B. Juf Rita geeft de kleuters drama en muziekles in de speelzaal en juf Amanda oefent de knip- en plakvaardigheden rondom het dierenrijk. U heeft vast al de prachtige leeuwenmaskers gezien in de hal en afgelopen vrijdag maakten de kleuters de panda. Het nauwkeurig knippen, vouwen, omgaan met de lijmkwast en plakken is nu onderdeel van de oefening. We zien het proces daarbij als belangrijkste, naast het samenwerken en plezier beleven aan creatief bezig zijn in de breedste zin van het woord.

 

Werken in de onderbouw

 

Zomaar even een impressie van verschillend materiaal in de onderbouw

atelierskleedje   gzogz

 

Seizoenskleed

Voor het seizoenskleed zijn we op zoek naar nieuwe voorwerpjes die met een seizoen te maken hebben. U kunt denken aan een pet of hoedje voor in de zomer of een figuurtje of knuffeltje zoals een eekhoorn voor in de herfst. Heeft u nog iets thuis liggen dat wij mogen hebben? U kunt het aan de groepsleidster van uw kind geven. Hartelijk dank alvast!

Middenbouw

Groene voetstappen en de duurzaamheidsweken

Na de feestelijke parade hebben de kinderen dagelijks bijgehouden hoeveel kinderen er 'groen' naar school kwamen. Dat waren er een heleboel. U heeft dit kunnen zien aan de verzamelde groene voetstappen op de ramen in de middenbouwgang. Tijdens de duurzaamheidsweken hebben we in de middenbouw aandacht besteed aan lessen over de plastic soep en nieuwe energie. In de lessen over nieuwe energie is met name wind- en zonne-energie besproken. De kinderen hebben hier een kleine verwerking over gemaakt. De lessen over plastic soep gingen over plastic in de oceanen en het gebruik van plastic in het dagelijks leven. De kinderen waren verbaasd over de hoeveelheid plastic in de oceanen en hoe het daar terecht komt. Als je goed om je heen kijkt zie je veel rondzwervend plastic. Hoe kunnen wij er nu voor zorgen dat dit vermindert? Iedereen was het er uiteindelijk over eens dat plastic opgeruimd en gerecycled moet worden zodat het uiteindelijk niet in het water (kanaal, zee of oceaan) terecht kan komen. Ook hebben we bekeken en uitgerekend hoeveel plastic we mee naar school brengen en dat wordt weggegooid iedere dag. Hoe kun je dit nu verminderen? Iedereen kwam met bekers en lunchtrommels als oplossing. Conclusie we kunnen toch nog heel veel zelf doen om een handje mee te helpen met het probleem. Met het plastic wat de kinderen van thuis hebben meegnomen, hebben de kinderen op vrijdagmiddag kunstwerken/dieren/robots gemaakt. Deze hebben ze tussen 14.30u en 15.00u aan een grote groep geïnteresseerde ouders, opa's, oma's en schoolgenoten tentoongesteld.

 

tentoonstelling 1tentoonstelling 2tentoonstelling 3tentoonstelling 4

 

Kosmisch

We zijn weer een stapje dichterbij de Aarde gekomen. In de vorige Nieuwsbrief kon u lezen over de oerknal. Na de oerknal zweven de atomen door de ruimte en vormen een lichaam, een hemellichaam. Als je in de ruimte kijkt, zie je allemaal sterrenstelsels. We denken dat er wel 100 miljard sterrenstelsels zijn. De sterrenstelsel zweven in grote groepen, clusters genaamd. Wij zitten in de Lokale Supercluster; de lokale groep oftewel het Melkwegstelsel. Om de bijzondere ster, de zon, draaien planeten, planetoïden, kometen en manen. De zon en alles wat eromheen draait noemen we het zonnestelsel. 

 

Kinderboekenweek - vriendenboek

De kinderboekenweek is met de kinderen geopend op donderdag 4 oktober met als thema vrienden en vriendschap. Van de Borre leesclub heeft iedere middenbouwklas een vriendenboekje 'Dit is mijn klas! gekregen. Gedurende de kinderboekenweek (waarschijnlijk hebben we langer nodig) krijgen alle kinderen uit de klas het boek een keer mee naar huis en mogen een pagina vullen. De kinderen kunnen lezen wat andere klasgenootjes hebben geschreven en zodoende meer over elkaar te weten komen. Eerst zullen de groepsleid(st)ers erin schrijven, daarna mogen de kinderen. Door de groepsleid(st)ers wordt bijgehouden wie er aan de beurt is of al is geweest. Wij vragen u om samen met uw kind een momentje te nemen om dit in te vullen. Sommige kinderen zullen een beetje hulp van pappa of mamma nodig hebben. Er staan geen persoonlijke gegevens in, zoals adres, email of telefoonnummer. We zijn benieuwd naar de antwoorden en tekeningen van de kinderen uit onze klassen. Het boekje blijft eigendom van Montessorischool Apollo. We zullen er met zorg mee omgaan.

 

Theater Ins Blau - Bruno wordt een superheld.

Op dinsdag 6 november 2018 mogen de kinderen van de middenbouw het muziektheater 'Bruno wordt een superheld' bijwonen. Naar het gelijknamige, hartveroverende boek over vriendschap en moed dat werd bekroond als beste Noorse kinderboek van het jaar, geschreven door Håkon Øvreås. Het zeskoppige ensemble van MaxTak neemt het publiek mee in een verrassende mix van grappige scenes, ontroerende liedjes en opzwepende muziek.

 

Wij zijn voor die ochtend op zoek naar ouders die ons kunnen rijden naar de Haagweg, theater Ins Blau. Het muziektheater begint om 10.00 uur en is om 11.30 uur afgelopen. Wilt u vast in uw agenda kijken of u ons eventueel zou kunnen helpen met het vervoeren van de kinderen? Zeer binnenkort krijgt u hierover een mail via SchouderCom.

Bovenbouw

Groene VoetstappenGroene Voetstappen

Van donderdag 20 t/m vrijdag 28 september hebben we in de bovenbouw de nodige aandacht besteed aan natuur, milieu en klimaat. Dagelijks verdienden onze bovenbouwers Groene Voetstappen en op dinsdag 25 september voerden we samen een hele reeks praktijkonderzoeken uit rondom het basketbalveld en de Hoogvliet aan de Kennedylaan: van het tellen van elektrische auto's en fietsen tot het registreren van verschillende soorten boodschappentasjes. Op donderdag en vrijdag werd er vervolgens hard gewerkt aan het verwerken van alle onderzoeksgegevens. Het ene groepje deed dit in de vorm van een reeks grafieken terwijl het andere groepje een stripverhaal of poster ontwikkelde. De resultaten werden tijdens de tentoonstelling van vrijdag 28 september door de kinderen aan een grote groep geïnteresseerde en enthousiaste ouders gepresenteerd. Kortom, weer een succesvol project waar we samen weer een stuk wijzer en milieubewuster van zijn geworden!

GV

Leidens Ontzet

Het was weer een feest van jewelste: maandag op de sportvelden van Sporting Trigon en dinsdag, als voorbereiding op de traditionele schoolhutspotmaaltijd, bij onze buren van de Zuidwester. Na alle liederen over Piet Hein, Willem van Oranje en Koppelstock de Veerman was het op dinsdagavond en woensdag weer volop genieten van optocht, koraalzang, hutspot, haring en wittebrood. Ook zijn er weer veel kinderen geweest die ons verteld hebben over hun vermakelijke en wilde kermisavonturen. We kunnen met zijn allen dus weer terugkijken op een gezellige, muzikale en smakelijke viering van Leidens Ontzet.     

 

KinderboekenweekB

Zoals u heeft kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief zijn we inmiddels alweer helemaal in de ban van de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar luidt: Kom Erbij! In de bovenbouw lezen we elkaar voor uit onze favoriete boeken en zijn we begonnen aan het schrijven van een autobiografische tekst. De kinderen denken na over en schrijven op diepzinnig niveau over hun hobby's, liefhebberijen, onhebbelijkheden, talenten, en leerpunten. Ze kunnen de uiteindelijke resultaten aan elkaar laten lezen en zo hun groepsgenoten nog beter leren kennen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een mooie bundeling van autobiografische teksten die bijdraagt aan een hechte groepsvorming.

Daarnaast staat ook de Voorleeswedstrijd op het programma. Maandag 8 oktober zullen alle kinderen die zich hebben ingeschreven voor de wedstrijd deelnemen aan de eerste officiële leesronde. De kinderen lezen, in hun eigen groep, 3 minuten voor uit hun favoriete leesboek en worden vervolgens voorzien van tips en tops door de groepsleiders en een vakkundige kinderjury. Dinsdag 9 oktober vindt in elke bovenbouwgroep een groepswedstrijd plaats waaruit een winnaar zal rollen die op donderdag 11 oktober zal meedoen aan de schoolfinale in de speelzaal. De winnaar van deze finale zal door meester Theo worden opgegeven voor de finale van de Leidse Voorleeswedstrijd in het Volkshuis aan de Apothekersdijk.

Sponsorloop

Op maandag 24 september hebben de kinderen zich weer op sportieve wijze in het zweet gelopen tijdens de sponsorloop. Hierbij hebben zij zoveel mogelijk rondjes gerend voor stichting Semmy en klein spelmateriaal voor onze montessorischool. Er is al behoorlijk wat geld opgehaald door de kinderen en langzaam komen ook de laatste enveloppen binnen bij de groepsleid(st)ers. Als school willen wij onze donatie voor de herfstvakantie overhandigen aan stichting Semmy. Het exacte moment hiervan hoort u binnenkort. Wilt u er intussen zorg voor dragen dat de enveloppen met het opgehaalde sponsorgeld uiterlijk vrijdag 12 oktober bij de groepsleid(st)er van uw kind zijn ingeleverd?

Sporten voor alle kinderen

SchoolsportInline image

 

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Wil uw zoon of dochter sporten of aan cultuur (muziek, theater, dansen) deelnemen? Maar heeft u daarvoor niet voldoende geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan u helpen!

 

Wat betaalt dit fonds?

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie en eventuele kleding en/of attributen die nodig zijn.

 

Hoe vraag je aan?

Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen, dat kan alleen gedaan worden door intermediairs. Een intermediair is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij aan een leerkracht (basis- en middelbare school), jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, sportbuurtcoach, huisarts of een maatschappelijk werker. Voor onze wijk kunt u zich wenden tot JGT of Stefan Gilbert van TOS. Zij kunnen voor uw zoon/dochter de aanvraag indienen.

 

Op www.jeugdfondssportencultuur.nl/zuid-holland staan alle spelregels en een overzicht met intermediairs.

www.montessorischoolapollo.nl

Loading...